NOS NieuwsAangepast

Europees Parlement: e-sigaret blijft te koop

Het ziet er goed uit voor de toekomst van de elektronische sigaret: als je die wil, hoef je daar geen recept voor te hebben. Het Europarlement heeft vandaag gestemd over strengere regels voor de verkoop en verpakking van tabak. Er lag een voorstel om e-sigaretten de status van medicijn te geven, maar dat gaat dus niet door. Zolang je 18 jaar of ouder bent, kan je hem gewoon kopen.

De elektronische sigaret vervangt de gewone. Met de elektronische versie kan je een bepaalde hoeveelheid nicotine binnenkrijgen, zonder dat er tabak gebruikt wordt. Er komt op deze manier geen teer en koolmonoxide het lichaam in. De zorg is dat oudere rokers de e-sigaret gebruiken om af te kicken, maar dat jongeren er juist mee leren roken.

De New York Times denkt dat dit ook gevolgen zal hebben voor Amerikaanse wetgeving over de e-sigaret. Ook daar is het ding populair en worstelen ze met de wetgeving erover. Analisten van de Wall Street Journal denken zelfs dat de verkoop van e-sigaretten groter zal worden dan die van gewone sigaretten.

Menthol

De EU wil roken voor met name jongeren onaantrekkelijker maken. Nu komen er wel strengere regels, maar minder streng dan de Europese Commissie had voorgesteld. Zo wilde Brussel een algeheel verbod op sigaretten met smaakjes, maar dat gebeurt pas binnen 3 jaar. Ook liefhebbers van mentholsigaretten kunnen nog even opgelucht ademenhalen: dat verbod is met 5 jaar uitgesteld.

Daarnaast zullen de waarschuwingsteksten en foto's niet meer dan 65 procent van het pakje beslaan. De Europese Commissie wilde minstens 75 procent. En ook dunne sigaretten worden niet verboden.

Tabakslobby

"De invloed van de tabakslobby is kennelijk groot", concludeert europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) in gesprek met het ANP.

De tabaksrichtlijn werd aangenomen met 620 stemmen voor, 43 tegen en 14 onthoudingen.De richtlijn moet nog worden goedgekeurd door het EP en de Raad.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl