NOS NieuwsAangepast

"Borodin was gevaar voor kinderen"

De politie heeft de Russische diplomaat Dmitri Borodin afgelopen weekend meegenomen naar het politiebureau om zijn kinderen te beschermen. De man was onder invloed van alcohol en zou zijn kinderen hebben mishandeld. Dat hebben bronnen aan de NOS bevestigd. De politie in Den Haag wil niet op het incident ingaan.

In Rusland is ophef ontstaan vanwege de arrestatie van de diplomaat. President Poetin eist excuses van Nederland, omdat Borodin diplomatiek onschendbaar is.

Auto-ongeluk

Naar nu blijkt kwam de zaak aan het rollen nadat de vrouw van de diplomaat betrokken was bij een auto-ongeluk in Scheveningen. Ze raakte zaterdagavond de macht over het stuur kwijt en ramde een geparkeerde auto die vlakbij hun huis stond. In totaal werden vier auto's beschadigd.

Het ambulancepersoneel besloot dat de vrouw naar het ziekenhuis moest in verband met mogelijk nek- en rugletsel. De vrouw verzette zich hier aanvankelijk tegen. De vrouw had waarschijnlijk te veel gedronken.

Ze is toch naar het politiebureau overgebracht. Volgens een verslaggever van Regio15, een lokaal videopersbureau, stelden agenten die bij het ongeval waren vast dat het kenteken van de auto van de vrouw op naam staat van de Russische ambassade.

Borodin ook onder invloed

De agenten die bij het ongeluk stonden werden door buren van de vrouw aangesproken dat er in het appartement kinderen werden mishandeld. Toen ze in de woning een kijkje namen, troffen ze de diplomaat aan die ook onder invloed was. Er zou sprake zijn geweest van een dreigende situatie voor de kinderen en daarom werd de man aangehouden.

Borodin vertelde de agenten na zijn arrestatie dat hij diplomaat is en daarom diplomatiek onschendbaar is. Toch besloot de politie hem mee te nemen naar het politiebureau, vanwege de dreigende situatie voor de kinderen die vier en bijna twee jaar oud zijn.

Nederland onderzoekt of de diplomatieke onschendbaarheid van de Rus inderdaad is geschonden. Als dat zo is, biedt Nederland Rusland excuses aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl