1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Versneld aflossen alle grote banken

Ook ING-klanten krijgen de mogelijkheid om hun hypotheek versneld af te lossen. Daarmee hebben nu de vier grootste banken van Nederland gehoor gegeven aan de oproep van minister Dijsselbloem van Financiën om geen boete op te leggen aan het sneller terugbrengen van de hypotheekschuld.

Eerder liet de ING nog weten dat zij de boeterente zouden blijven handhaven. Als mensen hun hypotheek sneller aflossen dan lopen banken rente-inkomsten mis. Daarom rekenen de banken normaal gesproken een boete als mensen hun hypotheek sneller terugbetalen.

De regeling van de ING geldt net als de regeling van ABN Amro alleen voor klanten waarvan de hypotheek 'onder water' staat. Zij kunnen boetevrij versneld aflossen tot aan de meest actuele WOZ-waarde van hun huis. Het maakt niet uit of het geld dat daarvoor wordt gebruikt, ontvangen is uit een schenking of niet.

Voorwaarden

Bij de SNS en de Rabobank geldt de regeling alleen voor mensen die geld uit een fiscaal vrijgestelde schenking tot 100.000 euro hebben gekregen. Zij kunnen, ook als hun huis niet 'onder water' staat, dat geld boetevrij inzetten om hun hypotheekschuld versneld terug te brengen.

De Vereniging Eigen Huis schat het aantal hypotheken dat 'onder water' staat op ruim een miljoen. Zij wijzen erop dat de meest actuele WOZ-waarde alweer dateert van begin januari 2012 en dat de huidige waarde van een huis in de meeste gevallen nu nog lager is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl