NOS NieuwsAangepast

'Russische PRISM' op Winterspelen Sotsji

Net nu de Olympische vlam aan haar reis is begonnen, is er opnieuw ophef om de Winterspelen in Sotsji. Na de Russische homowet en een mogelijke miljardenfraude schrijft The Guardian nu dat iedereen in de omgeving van de Spelen intensief bespioneerd wordt.

"PRISM met steroïden"

Volgens journalisten Andrei Soldatov en Irina Borogan kan de Russische overheid tijdens de Winterspelen ongehinderd alles en iedereen afluisteren. Dat doen ze met een apparaatje dat in vrijwel alle Russische communicatiemiddelen zit. Op het apparaatje, dat providers verplicht in hun apparatuur moeten stoppen, kan de Russische geheime dienst ongehinderd inloggen. En dan kan het spioneren beginnen.

Volgens Ron Deibert, directeur van privacy-organisatie Citizen Lab, is het Russische systeem een "PRISM met steroïden". "In de onthullingen van Snowden is te zien dat in de Verenigde Staten veel checks te zwak waren. In het Russische systeem zijn die er niet eens", zegt hij tegen the Guardian. Hij is bang dat dit een voorbode is voor toekomstig toezicht bij de Olympische Spelen.

"Sochi Olympics Surveillance" will be packaged into a brochure and sold to African and Asian cities for future event monitoring.. profdeibert (@RonDeibert) October 6, 2013

De overheid kan volgens de privacy-activist continu op alle verbindingen inschakelen. Officieel moeten ze daarvoor een dwangbevel hebben, maar ze zijn niet verplicht om die te laten zien. Eerder waarschuwde de Amerikaanse overheid al voor het systeem. Vooral zakenmensen moeten voorzichtig zijn. Documenten met onderhandelingsposities en andere gevoelige informatie zouden zomaar bij de overheid of andere bedrijven kunnen belanden.

Internetmonitoring

Het is niet nieuw dat er ophef is over de vrijheid op internet in Rusland. Al jaren is er veel kritiek op het actief monitoren van internetverkeer door de Russische regering. Zo is eerder al geprobeerd om delen van het internet te blokkeren. Dat is mogelijk sinds 2012. Toen werd er een wet aangenomen waardoor de Russische regering sites op een zwarte lijst kan plaatsen.

De Russische autoriteiten noemen de ophef overdreven. Zo zegt een medewerker van de FSB dat tijdens de Olympische Spelen in Londen zelfs camera's op toiletten geplaatst zijn. Voor dit soort "indringende" maatregelen hebben de Russen niet gekozen.

Foto EPA

Door: Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl