NOS NieuwsAangepast

NYT: Abu Anas vast op schip

Al-Qaida-kopstuk Abu Anas al-Libi zit, volgens de Amerikaanse krant The New York Times, vast op een marineschip op de Middellandse Zee.

Abu Anas werd afgelopen zaterdag opgepakt in de Libische hoofdstad Tripoli tijdens een gezamenlijke actie van het Amerikaanse leger, de FBI en de CIA.

Volgens bronnen van The New York Times wordt hij ondervraagd aan boord van het schip USS San Antonio. Het schip zou speciaal voor dit doel naar de Middellandse Zee zijn gestuurd.

Belangrijke vangst

De Al-Qaida-leider wordt gezien als één van de belangrijkste vangsten van de Amerikanen. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten is hij een potentiële goudmijn van informatie.

Abu Anas wordt in verband gebracht met de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Sommige bronnen gaan ervan uit dat hij het al-Qaida-handboek voor terroristische aanslagen heeft geschreven.

De krant meldt dat de verdachte na zijn verhoor waarschijnlijk naar New York wordt vervoerd om te worden berecht. In 2000 werd bij de rechtbank in die stad een aanklacht tegen hem ingediend wegens het samenspannen met Osama Bin Laden met als doel aanslagen te plegen op Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabië, Jemen en Somalië.

Oorlogsrecht

Volgens The New York Times volgt het Amerikaanse leger hiermee een sjabloon dat eerder werd gebruikt bij de Somaliër Ahmed Warsame, een voormalige commandant van de Somalische terreurgroep Al Shabaab.

Warsame werd in 2011 gevangengenomen in de Golf van Aden. Hij werd twee maanden aan boord van een marineschip ondervraagd en vervolgens naar New York gestuurd voor berechting.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil alleen kwijt dat Abu Anas "momenteel geheel volgens het oorlogsrecht wordt vastgehouden op een locatie buiten Libië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl