Nederland is uit de recessie. Dat vermoeden heeft Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) geuit tijdens de presentatie van een halfjaarlijks rapport over de gezondheid van de Nederlandse banken.

"Hoewel de harde cijfers er nog niet zijn, zegt mijn gevoel me dat we op dit moment al uit de recessie zijn. En dat we aan de vooravond staan van een periode van economisch herstel."

Volgens Knot staan er heel veel seinen op groen. "Dat gevoel is vooral gebaseerd op het feit dat het voor ons relevante buitenland groeit. Dat betekent dat onze export daarvan zal profiteren. De wereldhandel trekt aan. Daarnaast is er, in ieder geval in delen van het land, een einde gekomen aan de daling van de huizenprijzen."

Jaar lang

Nederland zit al een jaar lang in een periode van economische recessie. Daarvan is sprake als de economie tenminste twee kwartalen na elkaar krimpt. In het tweede kwartaal van 2012 was er voor het laatst groei van 0,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Daarvoor was er ook al een periode van vier kwartalen van krimp achterelkaar.

Het grootste risico voor het economisch herstel vormt de politiek, volgens Knot. "De politiek is de belangrijkste onzekere factor. Het zal toch niet zo zijn dat de politiek het herstel nu in de knop gaat breken, nadat we acht kwartalen hebben gewacht op economisch herstel."

Oproep

Daarom doet Knot een oproep aan de politiek. "De politiek moet zorgen dat de overheidsfinanciën in 2014 niet opnieuw verslechteren. En daarvoor is een ombuigingspakket van 6 miljard benodigd. De politiek moet zorgen dat het daarover overeenstemming bereikt."

Volgens Knot kunnen ook de banken bijdragen aan economisch herstel door meer leningen te verstrekken aan bedrijven en particulieren.

Half november publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek de economische groeicijfers over het derde kwartaal.

STER reclame