De orkaan Fitow heeft in het zuidoosten van China zeker twee levens geëist. Beide slachtoffers vielen in de provincie Wenzhou, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Sjanghai.

Een van hen probeerde een visser in nood te helpen, maar bleek niet opgewassen tegen de harde wind. Wat er met het andere slachtoffer is gebeurd, is niet bekend.

Fitow ging afgelopen nacht met snelheden tot 150 kilometer per uur aan land. De orkaan ging gepaard met extreme hoosbuien. Op sommige plaatsen viel 290 millimeter regen. Tientallen vluchten werden geschrapt en het treinverkeer is ontregeld. Ook zijn er stroomstoringen.

Evacuatie

Het staatspersbureau Xinhua zegt dat 3 miljoen mensen zijn getroffen. De schade wordt geschat op bijna 120 miljoen euro.

Dit weekend werden ruim een half miljoen mensen in veiligheid gebracht voor de orkaan. Ook werden duizenden visserbootjes van zee gehaald. Fitow is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm.

De orkaan is al de 23ste die China dit seizoen treft. Twee weken geleden vielen nog zeker 25 doden door de orkaan Usagi. Die trof de zuidelijke provincie Guangdong en de metropool Hongkong.

STER reclame