Een beetje bijbeunen bij een ander thuis en daar geld voor vangen. 't Levert je vaak een aardig bedrag op, maar je bent niet verzekerd. Daarbij: je werkt zwart. Om dat tegen te gaan is in België sinds een aantal jaren de dienstencheque ingevoerd. En dat moeten we ook doen in Nederland, zeggen onderzoekers.

Met een dienstencheque kun je tegen een tarief van ongeveer tien euro bijvoorbeeld een huishoudster of een tuinman inhuren. Diegene is op zijn beurt weer in dienst bij een bedrijf. In België subsidieert de overheid zulke initiatieven en 't werkt, onderzocht PricewaterhouseCoopers.

228.000 banen

PwC zocht uit of zoiets ook in Nederland kan werken. Wat blijkt: er kunnen zo'n 125.000 nieuwe banen voor laag- en middengeschoolden worden gecreëerd. Mooie bijkomstigheid: er zou een flinke verschuiving van zwart naar wit werk plaatsvinden. In totaal zouden er 228.000 banen bij kunnen komen. Nu is de schatting dat zo'n 70 procent van de huishoudelijke hulp zwart wordt ingehuurd.

Melkertbanen en witte-werksterplan? Duurder. Volgens PwC is het dienstencheque-plan veel goedkoper dan de andere stimuleringsmaatregelen voor de arbeidsmarkt. Daarnaast kan het plan veel laagopgeleide werkloze vrouwen aan werk helpen.

Door: Jurjen

STER reclame