NOS NieuwsAangepast

"Dienstencheque levert banen op"

In Nederland kunnen er op korte termijn tienduizenden banen bij komen als er een systeem van dienstencheques wordt ingevoerd zoals België dat kent. Dat staat in een rapport van adviesbureau PwC.

Met een dienstencheque kan iemand tegen een gereduceerd tarief van tien euro bijvoorbeeld een huishoudster of tuinman inhuren bij een bedrijf dat deze mensen in loondienst heeft. De overheid subsidieert de cheques.

PwC heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van zo'n systeem in Nederland, op verzoek van Vebego, een bedrijf in onder meer facility services en personeelsdiensten. Uit het onderzoek blijkt dat er zo'n 125.000 nieuwe banen voor laag- en middengeschoolden kunnen worden gecreëerd. Daarnaast zou er een flinke verschuiving van zwart naar wit werk plaatsvinden, waardoor er in totaal 228.000 banen bij kunnen komen. Nu huurt naar schatting 70 procent van de mensen met een huishoudelijke hulp die zwart in.

Melkert

Het systeem is volgens PwC uiteindelijk ook veel goedkoper dan andere stimuleringsmaatregelen voor de arbeidsmarkt, zoals de Melkertbanen en het wittewerksterplan. PwC stelt in het rapport dat het systeem van dienstencheques een belangrijke bijdrage kan leveren aan een oplossing voor de groeiende werkloosheid onder met name laagopgeleide vrouwen.

In de jaren 90 heeft toenmalig minister van Sociale Zaken Ad Melkert geprobeerd een dergelijk systeem op te zetten. De regeling ging toen niet door omdat het werken met banenbonnen te fraudegevoelig zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl