NOS NieuwsAangepast

Topman Shell: spijt van schaliegas

Vertrekkend Shell-topman Peter Voser heeft grote spijt van het zoeken en boren naar schaliegas in de VS. Dat zegt hij in een interview met de Financial Times, waarin hij terugblikt op zijn tijd als CEO. De Zwitser staat sinds 2009 aan het hoofd van het olie- en gasconcern en vertrekt begin volgend jaar.

Shell heeft zeker 17 miljard euro geïnvesteerd in "onconventionele olie- en gaswinning" in Noord-Amerika. Maar dat heeft tot nu toe weinig opgeleverd. "Het liep niet zoals we hadden gepland", zegt Voser. Hij noemt de investering een grote gok.

'Negatieve verrassingen'

In augustus kondigde Shell aan dat het de werkwijze in Noord-Amerika gaat veranderen. Dat moet volgens Voser de komende jaren gebeuren. Sommige activiteiten worden afgestoten en Shell wil zich gaan richten op een kleiner aantal schaliegebieden waar meer valt te halen.

In het interview tempert Voser de hoge verwachtingen voor het boren naar schaliegas in de rest van de wereld. Hij waarschuwt ervoor dat landen voor "negatieve verrassingen" kunnen komen te staan.

Tegenslagen

Over de proefboringen naar schaliegas in Nederland wordt over ongeveer anderhalf jaar een besluit genomen door het kabinet. In gemeenten die worden genoemd als locatie voor proefboringen is veel weerstand, omdat het onduidelijk is wat de gevolgen zijn.

Ook noemt Voser de technische tegenslagen die Shell heeft gehad in de zoektocht naar olie en gas voor de kust van Alaska een grote teleurstelling. Begin dit jaar staakte het bedrijf de boringen in Alaska, nadat een boorschip was vastgelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl