NOS NieuwsAangepast

Waar gaat kopstuk al-Qaida heen?

Hij was een van de meest gezochte terroristen ter wereld: al-Qaida-kopstuk Abu Anas al-Libi. Gisteren werd hij na een moskeebezoek opgepakt in de Libische hoofdstad Tripoli. Sindsdien is er weinig naar buiten gekomen over zijn verblijfplaats en bestemming.

Waar zit Abu Anas nu?

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt de extremist buiten Libië vastgehouden. "Hij zit vast op een veilige locatie", maakte het Pentagon vanochtend bekend.

De directeur van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme, Edwin Bakker, zegt dat er meerdere plaatsen zijn waar de Amerikanen hem kunnen vasthouden. "Bijvoorbeeld op een NAVO-basis in Italië. Maar als ze hem snel weg willen hebben en op eigen grondgebied willen houden, is er de optie van de Amerikaanse vloot bij Syrië. Dus ze zouden hem naar een vliegdekschip gebracht kunnen hebben", zegt Bakker.

Waar gaat hij naartoe?

Abu Anas is aangeklaagd in New York. Amerikaanse functionarissen denken dan ook dat hij daar wordt berecht voor zijn rol bij de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij kwamen meer dan 200 mensen om het leven.

Amerikaanse media verwachten felle debatten als het al-Qaida-kopstuk op het vasteland zal worden vastgehouden.

Waarom geen Guantánamo Bay?

Terreurdeskundige Bakker acht de kans klein dat Abu Anas naar de Amerikaanse gevangenis Guantánamo Bay op Cuba wordt gebracht. "Dat zal president Obama niet zo snel doen. Hij wil Guantánamo sluiten."

Obama probeert de speciale terroristengevangenis al sinds 2008 te sluiten, maar stuit hierbij op veel problemen. Zo willen Amerikaanse staten de terreurverdachten niet opnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl