NOS NieuwsAangepast

Amsterdam: dronken is niet oké in Amsterdams café

Een willekeurig café op een gemiddelde stapavond in Amsterdam: dikke kans dat daar minstens één aangeschoten bargast staat. Niks geks, maar vanaf 1 november mogelijk wel een probleem voor horeca-ondernemers in de hoofdstad. Vanaf dan gaat de gemeente de Drank en Horecawet op de letter naleven.

En daar staat sinds 1964 in: "Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert."

Hardste beleid

Dronkenschap is dus niet oké in een café. Dat werd altijd gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (die dat niet deed), maar dat heeft de gemeente nu overgenomen. En die is van plan om extra opsporingsambtenaren, BOA's, daadwerkelijk langs de cafés te sturen om de boel te controleren.

"Ik zou bij God niet weten hoe ze dit willen gaan uitvoeren", zegt Arjan de Waard van café De Waard aan het Leidseplein in Amsterdam. Ook hij heeft de brief van de gemeente gehad waarin het nieuwe beleid wordt aangekondigd. "Regels zijn regels en die bestaan al. Waarom willen ze hier weer het hardste beleid van het hele land uitvoeren?"

Three strikes

De sancties zijn niet mals. Er geldt 'three strikes, you're out': bij de eerste overtreding wordt de vergunning een week opgeschort, bij de tweede een maand en bij de derde moet de zaak voor onbepaalde tijd dicht. Dus bij één dronken gast kan een café dus al een week sluiten.

De Waard maakt zich zorgen om de aankondiging van de gemeente, maar stelt zich strijdbaar op. "Natuurlijk zijn er wel eens mensen dronken. Maar waar ligt de grens? En waar zijn ze dronken geworden? Het is van de gekken." Amsterdam wil het braafste jongetje van de klas zijn, denkt De Waard.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl