NOS NieuwsAangepast

"Kustwacht negeerde vluchtelingen"

Vissers in Lampedusa komen in het verweer tegen beschuldigingen dat zij vluchtelingen in nood op zee aan hun lot hebben overgelaten. In Italiaanse media zeggen ze dat het juist de kustwacht was die de drenkelingen negeerde.

"Ze stonden foto's te nemen en te filmen", zegt visser Vito Fiorino, die al vroeg op de rampplek was, tegen Corriere Della Sera. "Mijn boot zat vol en toen ik naar hen riep dat ze moesten helpen, zeiden ze dat dat niet volgens het protocol was."

'Angst om te helpen'

Eerder werden de vissers ervan beschuldigd dat ze niet geholpen hadden. Een boot voer voorbij, waarna de vluchtelingen vuur maakten om de aandacht van de visser te trekken. Dat had rampzalige gevolgen: het vuur breidde zich uit en de opvarenden vluchtten in paniek naar een kant van de boot, waardoor die kapseisde.

Tineke Strik, Eerste Kamerlid van GroenLinks en docent migratierecht, roept op tot een uitvoerig onderzoek naar de beschuldigingen. Volgens haar zorgt de Italiaanse wet ervoor dat mensen angstig zijn hulp te verlenen aan immigranten. Het is strafbaar om iemand illegaal de grens over te brengen.

Bloemen

Vanmorgen bracht een vloot Italiaanse vissers bloemen naar de plek waar het wrak op de zeebodem ligt. Er zijn 111 vluchtelingen verdronken, ongeveer 200 mensen worden nog vermist.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault zei in Metz dat de Europese landen spoedig bijeen moeten komen om te spreken over het probleem van illegale immigratie over zee. Italië had al eerder aangedrongen op zo'n top.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl