NOS NieuwsAangepast

Kwakzalversprijs voor verzekeraars

De vijf grootste zorgverzekeraars zijn dit jaar uitgeroepen tot kwakzalver van het jaar. De Vereniging tegen de Kwakzalverij maakte vandaag bekend dat VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ de Meester Kackadorisprijs hebben gewonnen.

De verzekeraars krijgen die kwakzalversprijs omdat zij volgens de vereniging het publiek misleiden. De verzekeraars stellen opleidingsnormen aan alternatieve behandelaren. Die opleiding wordt geaccrediteerd door het CPION, een "particulier instituut met een dubieuze reputatie dat daar geen wettelijke bevoegdheid toe heeft."

Misleidend

De vereniging noemt dat misleidend, omdat het grote publiek dan zou kunnen denken "dat het met de opleiding van alternatieve behandelaars wel in orde is".

De zorgverzekeraars zijn verbaasd dat zij de prijs kregen. "Wij willen juist voorkomen dat de gezondheid van onze klanten schade oploopt." Ze willen daarom dat alternatieve genezers minimaal een hbo-diploma hebben. Daarmee willen zij waarborgen dat verzekerden veilige alternatieve zorg krijgen.

De verzekeraars zeggen dat sommige klanten aangeven dat ze baat hebben bij alternatieve behandelingen, ook al is niet bewezen dat alternatieve zorg werkt.

Wijffels

Er waren dit jaar zeven genomineerden voor de prijs. Eén daarvan was CDA'er Herman Wijffels, die de afgelopen tijd verschillende keren zijn naam aan de alternatieve geneeskunde verbond.

Zo zat hij in oktober 2012 in het Comité van Aanbeveling van het congres 'Heel de mens, integrative medicine in de praktijk.'

Placebo-effecten

Ook het College voor Zorgverzekeringen was genomineerd vanwege de website www.kiesbeter.nl, waarop naast reguliere zorgverleners ook chiropractors staan.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt dat die niet op de lijst met zorgverleners horen, want "in serieus wetenschappelijk onderzoek is nooit aangetoond, dat chiropraxie meer biedt dan placebo-effecten en dat terwijl de methode niet geheel onschuldig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl