NOS NieuwsAangepast

Rutte: geen spijt Volkert-uitspraak

Premier Rutte heeft geen spijt van zijn uitspraken over Volkert van der Graaf tijdens de laatste verkiezingscampagne. Hij zei toen dat hij de minister van Justitie zou ontslaan als die de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof zou sturen. Op de vraag of hij die uitspraak betreurt, antwoordde Rutte: "Nee".

Veel meer wilde Rutte niet kwijt. "Die uitspraak heb ik gedaan, die ligt er, u kent mijn opvatting. Maar het is nu aan de staatssecretaris om een besluit te nemen."

Proefverlof

Staatssecretaris Teeven moet uiterlijk 14 oktober beslissen of Van der Graaf op proefverlof mag. De Raad voor de Strafrechtstoepassing vindt van wel. Een deel van de politieke partijen in de Tweede Kamer vindt van niet. Het advies zorgde ook voor de nodige discussie in de rest van de samenleving.

Rutte: "Ik doe er nu het zwijgen toe, want elke uitspraak is belastend voor de staatssecretaris. Ik vind er van alles van maar het is zijn besluit."

Volgens de premier heeft Teeven vandaag zijn collega's in de ministerraad geïnformeerd over de zaak, maar is er niet inhoudelijk over gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl