Heeft mijn baas premie betaald?

tijd van publicatie Aangepast

Henk Krol is afgetreden als fractievoorzitter van 50Plus omdat hij in zijn tijd bij de Gay Krant niet altijd pensioenpremies betaalde voor zijn werknemers. Je kunt als werknemer zelf checken of je werkgevers pensioenpremie hebben afgedragen.

Waar kan ik zien of er premie betaald is?

Sinds 2007 zijn pensioenfondsen en pensioenverzekeraars verplicht jaarlijks werknemers een overzicht te sturen van het opgebouwde pensioen bij de huidige werkgever. Eens in de vijf jaar doen ze dat voor eerdere werkgevers. Dit zogenaamde Uniform Pensioenoverzicht (UPO) wordt per post verstuurd of is online te bekijken.

De meeste werknemers sparen pensioen via een pensioenfonds. Volgens het Verbond van Verzekeraars wordt grofweg 20 procent van de pensioenpremies bij pensioenverzekeraars ondergebracht.

Pensioenfonds of pensioenverzekeraar?

Deelnemers aan een pensioenfonds bouwen altijd pensioen op, of de werkgever premies heeft afgedragen of niet. Als een werkgever geen premies heeft afgedragen zal het pensioenfonds die verplichting op zich nemen en proberen die later weer op de werkgever te verhalen.

Mensen met een pensioenverzekering bouwen geen verder pensioen op als de werkgever geen premies heeft betaald. Zij zullen zelf moeten proberen dat geld alsnog op de werkgever te verhalen.

STER Reclame