1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Spionage Belgacom omvangrijker

De spionage-zaak bij de Belgische telefoonprovider Belgacom, die twee weken geleden bekend werd, blijkt veel groter dan gedacht.

Het blijkt nu dat niet alleen het telefoonverkeer met het Midden-Oosten werd afgeluisterd, zoals eerder werd gedacht.

Brussel

Bronnen melden aan de NOS dat de Britse geheime dienst ook anderhalf jaar lang telefoonverkeer kon afluisteren van internationale organisaties in Brussel, zoals de NAVO, de Europese Commissie, het Europese parlement, en SWIFT, de organisatie die het internationale betalingsverkeer regelt.

De Britten konden zien wie met wie belde. Ook konden ze vrijwel alle gesprekken afluisteren. De Britten deelden hun informatie met de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Intern

Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement ontkenden twee topmannen van Belgacom dat de Britse geheime dienst toegang zou hebben gehad tot telefoonnetwerken van Europese instellingen. Volgens Belgacom is er alleen 'malware' gevonden op het interne IT-systeem van Belgacom en niet op telefoonnetwerken.

Dirk Lybaert van Belgacom: "Wat wij hebben vastgesteld, is dat via ons systeem geen overflow is geweest naar systemen van klanten. Dus ook niet naar systemen van de Europese instanties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl