NOS NieuwsAangepast

D66: gesprek was verhelderend

Na ruim drie uur overleg heeft D66-leider Alexander Pechtold het Torentje verlaten. Hij noemde het een "verhelderend gesprek" met premier Rutte, vice-premier Asscher en minister van Financiën Dijsselbloem. Over de inhoud is nog niets bekend.

Dijsselbloem kwam even later naar buiten, tegelijk met Asscher. Het was een goed gesprek, zei Dijsselbloem. "We hebben over een hele brede agenda gesproken. Morgen gaan we weer aan de slag." De minister van Financiën zei ook dat er met heel veel partijen is gesproken, maar dat er met sommigen meer te bespreken is dan met anderen.

Morgen verder

Morgen praten ze verder met D66. Dan zijn meer financieel specialisten bij het gesprek aanwezig. Ook zijn er morgen opnieuw gesprekken met andere oppositiepartijen.

Het gesprek in het Torentje begon woensdagavond rond 21.30 uur. Naast de ministers Dijsselbloem van Financiën en Asscher van Sociale Zaken was ook de financieel specialist van D66, Wouter Koolmees, aanwezig.

Hervormingen

Het kabinet zoekt steun voor extra bezuinigingen met een omvang van 6 miljard euro. Die steun is nodig omdat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Volgens bronnen gingen de gesprekken met D66 over de hervormingen op de arbeidsmarkt. D66 wil die sneller invoeren dan het kabinet door de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht naar voren te halen.

Woensdagmiddag kwamen de fractievoorzitters van CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus één voor één langs bij minister Dijsselbloem. Ze lieten na afloop weten teleurgesteld te zijn. Ze zeiden dat het kabinet nu snel met serieuze voorstellen moet komen om het Belastingplan voor volgend jaar aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl