"Nederland in top 3 uni-landen"

tijd van publicatie Aangepast

Hoe een klein land groot kan zijn? Simpel: onderwijs. Na de VS en het Verenigd Koninkrijk is Nederland wederom het best vertegenwoordigde land in het universiteitenklassement van Times Higher Education. Maar we moeten oppassen, want de Aziaten komen langzaam dichterbij. Steeds meer Europese universiteiten worden voorbijgestreefd door Aziatische uni's.

Ieder jaar publiceert het magazine de zogenoemde World University Rankings, een top-200 van universiteiten. Nederland scoort jaar in, jaar uit erg goed en ook dit jaar is dat niet anders. Nederland is sterk vertegenwoordigd, 12 universiteiten in de top 200, waarvan 8 in de top 100.

Een bevestiging van het harde werken in Nederland, zo lijkt. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs laat in een reactie weten: "Times Higher Education bevestigt dat het Nederlands hoger onderwijs tot de wereldtop behoort. Dat is niet eenmalig of toevallig, Nederland staat daar al jaren." Volgens de minister iets om trots op te zijn, maar geen reden om achterover te leunen. "Er is altijd verbetering mogelijk."

VSNU

En ook de Vereniging van Universiteiten, de VSNU, is trots. "Als je bedenkt dat er wereldwijd meer dan 30.000 universiteiten zijn, dan behoren al onze instellingen in deze ranking tot de beste 1% van de wereld, daar ben ik trots op", zegt voorzitter Karl Dittrich.

Qua Nederlandse universiteiten zijn er maar een paar lichte verschuivingen te zien. Universiteit Leiden (67), is wederom de best scorende Nederlandse uni, maar stond vorig jaar op plek 64. Nieuw in de top 100 is de Universiteit Maastricht (98). De wereldwijde lijstaanvoerder is het Amerikaanse California Institute of Technology. Harvard uit de VS en Oxford uit het Verenigd Koninkrijk delen de tweede plaats.

QS World University Rankings

Ook in andere wereldwijde rankings scoort Nederland goed. Zes Nederlandse universiteiten staan in de top 100 van universiteiten wereldwijd: de QS World University Rankings 2013. Die lijst werd begin september gepubliceerd.

Overigens zegt de VSNU wel dat in dit klassement niet wordt gekeken naar de kwaliteit van onderwijs, maar naar tal van andere punten.

Door: Jurjen

STER reclame