NOS NieuwsAangepast

"Demonstranten Gezipark massaal mishandeld"

De Turkse politie heeft op grote schaal mensen mishandeld bij de protesten in het Gezipark, blijkt uit onderzoek van Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn 8000 Turken slachtoffer geworden van zware mishandeling bij de protesten deze zomer. Door de mishandeling zouden drie mensen zijn gestorven.

Bij het rapport is ook een korte documentaire uitgebracht waarin verminkte Turken aan het woord komen:

Irriterende stoffen in waterkanonnen, seksuele mishandeling van vrouwen en het gebruik van dodelijke munitie: een opsomming van dingen waar de Turkse politie zich volgens Amnesty deze lente schuldig aan heeft gemaakt.

Amnesty noemt het optreden van ordetroepen een typisch voorbeeld van een slecht getraind politieapparaat. "De agenten weten dat ze niet vervolgd worden. Wat het extra wrang maakt is dat honderden demonstranten waarschijnlijk wel vervolgd worden, alleen omdat ze meededen aan de protesten."

Amnesty wil een wapenstop voor Turkije. Als het aan de organisatie ligt komen pepperspray, rubberen kogels en traangas het land niet meer in tot er een onafhankelijk onderzoek komt naar het politiegeweld. De Turkse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het rapport.

Door: Clemens

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl