Aanklacht piraterij Greenpeace

Aangepast

Vijf bemanningsleden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise zijn in Rusland aangeklaagd voor piraterij. Het gaat om opvarenden met de Braziliaanse, Britse, Russische, Finse en Zweedse nationaliteit, meldt de BBC. Op piraterij staat een maximale celstraf van 15 jaar.

De activisten werden vorige maand opgepakt bij een protestactie tegen oliewinning in het Noordpoolgebied. Enkele actievoerders hadden zich vastgeketend aan een boorplatform van Gazprom in de Petsjora Zee, onder Nova Zembla.

Zwartste scenario

Greenpeace Nederland verwacht dat de rest van de actvisten dezelfde aanklacht krijgt. Volgens een bron van het Russische persbureau Interfax wordt de hele groep vandaag in staat van beschuldiging gesteld. ''Dit is het zwartste scenario dat we hadden kunnen verzinnen'', zegt campagneleider Jorien de Lege van Greenpeace in een reactie.

Volgens De Lege zouden de actievoerders hoogstens een boete moeten krijgen omdat ze zich op verboden terrein bevonden. En dan alleen de actievoerders die op het boorplatform waren.

Showproces

Greenpeace vreest dat dit een showproces wordt. ''De Russen hebben geen zin in buitenlandse inmenging of pottenkijkers bij hun olieactiviteiten op de Noordpool'', aldus De Lege. ''Rusland pakt de activisten hard aan en hoopt waarschijnlijk dat we nooit meer terugkomen.''

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid op diplomatiek en juridisch vlak alles in het werk stelt om de activisten zo snel mogelijk vrij te krijgen. Het schip, dat onder de Nederlandse vlag voer, bevond zich in internationale wateren toen het werd overgenomen door de Russische kustwacht.

STER Reclame