Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, mag met proefverlof. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing besloten (.pdf). De uiteindelijke beslissing wordt genomen door staatssecretaris Teeven.

De directeur van de gevangenis waar Van der Graaf vastzit, besloot eerder dat hij niet met proefverlof mag. Van der Graaf is tegen dat besluit in beroep gegaan. Dat beroep is nu door de raad gegrond verklaard.

Onrust

Teeven zei eerder dat Van der Graaf niet met proefverlof mag omdat dat onrust in de maatschappij zou veroorzaken. Teeven moet nu een nieuw besluit nemen met inachtneming van het oordeel van de raad.

Volgens de raad is proefverlof het middel bij uitstek om iemand voor te bereiden op terugkeer in de samenleving en de samenleving te laten wennen aan de terugkeer. Daarnaast staat Volkert van der Graaf al jaren niet meer op de lijst met vluchtgevaarlijke gedetineerden, zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing.

Middel bij uitstek

Van der Graaf werd in 2003 tot achttien jaar cel veroordeeld voor de moord op Fortuyn, een jaar eerder, op het Mediapark in Hilversum. Als hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, kan hij vervroegd vrijkomen. Dat is in mei 2014.

De Raad voor Strafrechtstoepassing adviseert het kabinet over beleid op het gebied van de tenuitvoerlegging van straffen en toetst beslissingen die zijn genomen over gevangenen.

Volgens de raad is proefverlof het middel bij uitstek om iemand voor te bereiden op terugkeer in de samenleving en de samenleving te laten wennen aan de terugkeer.

STER reclame