Door de kwestie in Syrië is Rusland ineens weer een belangrijke speler op het wereldtoneel - en daar mag Poetin best voor in het zonnetje gezet worden. Bijvoorbeeld met de Nobelprijs voor de Vrede. Een aantal van z'n aanhangers heeft de Russische president genomineerd voor de prijs.

Volgens minister en zanger Iosif Kobzon verdient Poetin eerder de Nobelprijs dan de Amerikaanse president Obama, die hem in 2009 won. Want als het aan Obama lag, was Syrië binnengevallen, terwijl Rusland juist een escalatie wist te voorkomen.

Russische media speculeren al weken over de nominatie. Critici zwakten Poetins vredesrol meteen al af: volgens hen wordt het Kremlin alleen geïnspireerd door strategische belangen in de regio en leveren ze al jaren wapens aan Assads regime.

Betekent dat nou iets, deze nominatie? Dat is inderdaad de vraag. In principe kan iedereen iemand voordragen voor de Nobelprijs voor de Vrede, zolang diegene aan de criteria voldoet. Het Nobelcomité beslist uiteindelijk wie de winnaar is.

Deadline

De initiatiefnemers zeggen dat ze de brief met Poetins voordracht twee weken geleden naar het Nobelcomité hebben verstuurd - maar de deadline voor nominaties was afgelopen februari. Het Nobelcomité maakt deze maand al de winnaar bekend.

En of ze de nominatie binnen hebben, gaan we niet horen: het Nobelcomité doet geen uitspraken over genomineerden of mensen die ze voorgedragen hebben, tot 50 jaar na de prijsuitreiking.

Eerdere winnaars zijn onder anderen Martin Luther King, Moeder Teresa, Nelson Mandela en Theodore Roosevelt.

STER reclame