NOS Nieuws Binnenland Aangepast

"Chemotherapie bij 20% onnodig"

Bij 1 op de 5 vrouwen met borstkanker en schone lymfeklieren in de oksel is na de operatie geen chemotherapie nodig. Daarom zouden ze allemaal een genetische tumortest aangeboden moeten krijgen. Dat zegt Sabine Linn, hoogleraar en internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Zij is betrokken bij het onderzoek naar de test.

Volgens Linn kan met de genetische test, de MammaPrint, de kans op terugkeer van borstkanker nauwkeurig bepaald worden. Als dat risico laag blijkt te zijn, kan de vrouw chemotherapie bespaard blijven.

Vertrouwen op bewijs

"Als ik zelf borstkanker zou hebben, zou ik mijn arts meteen vragen om deze test," zegt Linn. "Helaas bieden nog lang niet alle artsen de test aan. Artsen willen nog meer bewijs zien over de effectiviteit. Bewijsvoering is een heilige graal in de geneeskunde, maar deze test is al overtuigend effectief gebleken. We kunnen onderzoek blijven doen, maar we kunnen ook vertrouwen op wat we nu aan bewijs hebben."

De genetische tumortest kost ongeveer 2700 euro. Verzekeraars zijn niet verplicht om de test te vergoeden, maar sommige doen dat al wel. Over ruim een jaar verwacht Linn in een volgend stadium van het onderzoek nog meer bewijs te kunnen leveren. Het College van Zorgverzekeringen zal zich waarschijnlijk dan pas buigen over de vraag of de test moet worden opgenomen in het basispakket.

STER reclame