NOS NieuwsAangepast

CBS: van stad naar metropoolregio

De bevolking neemt de komende jaren toe tot 17,4 miljoen inwoners in 2025. Vooral de steden groeien; de plattelandsregio's blijven krimpen. Dat is de prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er is sprake van 'nieuwe urbanisatie' waardoor veel steden uitgroeien tot metropoolregio's, zegt demograaf Jan Latten van het CBS. Veel jongeren trekken naar de stad voor studie of werk. Na hun studie blijven ook steeds meer mensen in de stad wonen met hun gezin. Deels door de crisis, maar ook omdat ze in de stadregio's alles vinden wat ze nodig hebben. Ook voor immigranten blijft de stad een belangrijke bestemming.

Vergrijzing

Het verschil tussen stad en platteland wordt steeds groter. Vooral gebieden aan de grens krimpen de komende jaren. Dat kan oplopen tot 8 procent. De vergrijzing is daar erg groot. In de grote steden is de vergrijzing in 2025 opgelopen naar 15 procent en in de krimpregio's naar 27 procent.

De stedelijke groei is verdeeld over alle steden met meer dan 100.000 inwoners. Zo krijgt bijvoorbeeld Almere er veel inwoners bij. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag groeien ook, maar minder sterk dan voorheen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl