Ondanks verwoede pogingen van de Republikeinen om Obamacare uit te stellen, is de nieuwe zorgwet om middernacht in werking getreden.

Mensen kunnen zich nu via internet inschrijven voor een zorgverzekering. Er zijn zogenoemde marktplaatsen waar de polissen van de aanbieders te vinden zijn. Mensen kunnen dan kiezen welke polis ze willen.

Volgens het nieuwe systeem zijn alle Amerikanen verplicht zich te verzekeren. Niemand mag door de zorgverzekeraars worden geweigerd, ook niet als mensen al ziek zijn.

Onverzekerd

Op dit moment lopen er ruim veertig miljoen Amerikanen onverzekerd rond. Dit leidt soms tot schrijnende situaties waarbij doodzieke mensen hun huis uit worden gezet omdat ze de ziektekosten niet kunnen betalen.

De verwachting is dat vooral ouderen en zieken zich zullen aanmelden. Het succes van de nieuwe wet is vooral afhankelijk van de bereidheid van jongeren om zich te verzekeren. Hun premiegelden zijn nodig om de uitkeringen aan verzekerden te betalen.

De Republikeinen zijn fel tegen de overheidsbemoeienis bij de zorg. Ze hebben de behandeling van de begroting als laatste poging aangegrepen om de invoering van de zorgwet uit te stellen, maar president Obama wilde niet toegeven.

STER reclame