Paus Franciscus begint vandaag met gesprekken achter gesloten deuren over hervormingen binnen de katholieke kerk. De paus heeft acht kardinalen uitgenodigd voor overleg.

De vergaderingen zijn strikt besloten. Zelfs het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel wordt geweerd, omdat het zelf ook onderwerp van discussie is.

Afslanking Curie

De acht kardinalen, onder leiding van de Hondurees Óscar Rodríguez Maradiaga, adviseren paus Franciscus onder meer over de afslanking van de Curie, het bestuursorgaan van de paus.

Andere gespreksonderwerpen zijn de rol van de vrouw en andere niet-geestelijken binnen de kerk, financiële hervormingen en de gevolgen van schandalen rond het seksueel misbruik door priesters.

Ook spreken de kardinalen met de paus over een grotere invloed van plaatselijke kerken op het centrale bestuur in Vaticaanstad.

Suggesties

Alle kardinalen hebben voor het overleg gelovigen geraadpleegd over wat er ter sprake zou moeten komen. Rodríguez Maradiaga zei dat hij alleen al uit Latijns-Amerika tachtig pagina's met suggesties heeft gekregen.

Het overleg duurt tot en met donderdag. Er worden nog geen belangrijke besluiten verwacht. Volgens Rodríguez Maradiaga gaat het om uitgebreide hervormingen die tijd nodig hebben.

STER reclame