NOS NieuwsAangepast

Weinig afvalscheiding grote steden

Ondanks alle folders, websites en campagnes wordt er in de grote steden te weinig afval gescheiden. Uit afvalonderzoek blijkt dat in de grote steden glas en papier nog steeds vaak bij het restafval terecht komt. De afgelopen tien jaar is dit nauwelijks verbeterd.

Onderzoekers meten dit door steekproeven te nemen van het restafval. Afvalzakken worden opgehaald vóórdat de vuilniswagen komt en daarna volledig uitgeplozen. Zo wordt onder meer gewogen hoeveel papier en glas in de zakken zit. De onderzoekers vergelijken dat met de hoeveelheden in de papier- en glascontainers. Per wijk is dan precies te zien hoe goed er gescheiden wordt.

Villawijken

"De bewoners zijn niet lui of ongemotiveerd", zegt Frits Steenhuisen van duurzaamheidsadviesbureau CREM. "Bewoners moeten alleen beter worden voorgelicht." En het is in grote steden niet even makkelijk om afval gescheiden in te zamelen. De locatie van containers is bij voorbeeld niet altijd ideaal. Er is ook minder plek.

Het vuilniszakkenonderzoek laat ook van alles zien over de gewoontes van de bewoners. Er zijn grote verschillen tussen wijken, en soms zelfs tussen straten. In de ene wijk worden nauwelijks kranten gelezen, in de andere wijk wordt er veel wijn gedronken. Dat zie je aan het afval. In sommige buurten bestaat 10 procent van het afval uit kattenbakkorrels. De onderzoekers zien ook welke producten de week ervoor in de aanbieding waren.

Ook wat het scheiden betreft zijn er grote verschillen. In de rijke buurten gaat het beter dan in de arme wijken. Maar in de chicste villawijken wordt er juist weer slechter gescheiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl