2/3 ziekenhuizen niet 'seniorproof'

45 ziekenhuizen krijgen het nieuwe keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis. Verschillende ouderenorganisaties bundelden hun krachten om het keurmerk te ontwikkelen. 130 ziekenhuizen werden onder de loep genomen.

Van alle 70-plussers die in het ziekenhuis worden opgenomen, komt 1 op de 3 er slechter uit dan dat ze er in zijn gegaan. Het betreft dan niet zozeer verergering van de ziekte, maar bijvoorbeeld functieverlies door valpartijen of ondervoeding. Deze cijfers, uit een rapport van artsenorganisatie KNMG over zorg voor kwetsbare ouderen, vormden voor de ouderenbonden aanleiding om het keurmerk (.pdf) te ontwikkelen.

Speciaal geriatrisch team

Vanaf morgenochtend 10.30 uur kunnen mensen op de website seniorvriendelijkziekenhuis.nl zien hoe ziekenhuizen scoren op vijftien verschillende kwaliteitscriteria. Om het keurmerk te krijgen moet een ziekenhuis in ieder geval beschikken over een speciaal geriatrisch team. Op tenminste zeven andere punten moet minimaal 75 procent gescoord worden.

Om de kwaliteitscriteria te controleren werd onder andere gebruik gemaakt van 'undercover' ouderen. Zeventig senioren-scouts bezochten in tweetallen ziekenhuizen om de fysieke omgeving in kaart te brengen. Zij beoordeelden bijvoorbeeld hoe de bewegwijzering in het ziekenhuis was en de communicatie over zorg na ontslag.

Senioren-scout

Trudy Heldens (67 jaar) was een van die senioren-scouts. "Ik belde eerst de receptie van het ziekenhuis om te vragen of alle onderzoeken op dezelfde dag zouden kunnen plaatsvinden," zegt ze.

In teams van twee gingen de scouts vervolgens op verkenning in het ziekenhuis zelf. Heldens bezocht zes ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen hebben in zekere mate voorzieningen voor ouderen, maar volgens Heldens valt er ook nog genoeg te verbeteren: "Nog niet overal zijn geriatrische teams en de bereikbaarheid van het invalidentoilet laat nog wel eens te wensen over."

Wachttijden

Dit weekend bleek uit onderzoek van de NOS dat de wachttijden in ziekenhuizen toenemen voor zorg die vooral ouderen nodig hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl