NOS NieuwsAangepast

Staatsgaranties naar 201 miljard

De hoogte van de Nederlandse staatsgaranties is sinds 2008 vertienvoudigd. Eind 2012 stond de teller op 201 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer.

Het zijn garanties voor leningen aan Ierland, Griekenland, Portugal en Spanje. Die zijn afgegeven in het kader van de Europese steunregeling.

Door de garanties kunnen instellingen als de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese noodfondsen meer geld uitlenen aan deze landen. Nederland is hierbij pas geld kwijt op het moment dat landen de leningen niet terug kunnen betalen.

Meer duidelijkheid

Volgens de Rekenkamer is niet duidelijk hoeveel risico's Nederland loopt door het afgeven van deze garanties. Minister Dijsselboem van Financiën moet hierover meer duidelijkheid geven aan de Tweede Kamer, vinden de nationale rekenmeesters. Dijsselbloem heeft dit toegezegd.

De Rekenkamer wil ook dat de minister een oordeel geeft over de kredietwaardigheid van de instellingen waaraan Nederland de garanties afgeeft, zoals de Europese noodfondsen. Dijsselbloem voelt hier niets voor. Volgens de minister kan dit de kredietwaardigheid van de instellingen negatief beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl