NOS NieuwsAangepast

Iran wil weer inspecties toestaan

Iran is bereid om zijn nucleaire installaties te laten onderzoeken door internationale inspecteurs. Minister Javad Zarif van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat dit onderdeel kan zijn van nieuwe onderhandelingen met de Verenigde Staten.

Zarif herhaalde dat Iran alleen vreedzame bedoelingen heeft met de nucleaire verrijking en dat het land dit ook wil blijven doen. "Ons recht om te verrijken is niet onderhandelbaar", zei hij tegen de Amerikaanse zender ABC.

Verder eist Zarif in ruil voor inspecties dat de VS een eind maken aan de economische sancties tegen Iran.

Telefoongesprek

De uitspraken van de minister komen op een moment dat er voor het eerst in 34 jaar weer sprake is geweest van direct contact tussen de presidenten van de twee landen.

Obama en Rohani spraken elkaar vrijdag na afloop van de Algemene Vergadering van de VN via de telefoon. Rohani had daar een toespraak gehouden.

Schoenen en eieren

Dit telefoongesprek kwam Rohani op kritiek te staan van de hardliners in Iran. Zij bekogelden hem bij terugkeer in Teheran met schoenen en eieren.

Om diezelfde hardliners te proberen te kalmeren na het interview met Zarif, zei Zarifs onderminister Abbas Araghchi: "We vertrouwen Amerika nooit 100 procent".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl