NOS NieuwsAangepast

NL's internetknooppunt goes USA, experts bang voor NSA

Het grootste internetknooppunt van Nederland, de Amsterdam Internet Exchange, opent een filliaal in de Verenigde Staten. Over deze plannen zijn veel zorgen, omdat het zou kunnen betekenen dat de Amerikaanse geheime dienst NSA veel makkelijker ons internetverkeer kan bekijken. Maar een meerderheid van de leden van de AMS-IX stemde toch voor de deal.

De AMS-IX is het grootste internetknooppunt van Nederland en een van de grootste ter wereld. Een groot deel van het internetverkeer met het buitenland en het verkeer tussen Nederlandse internetproviders verloopt via dit knooppunt. Meer dan 600 bedrijven en organisaties, waaronder alle Nederlandse internetproviders, zijn lid van de vereniging AMS-IX en gebruiken dit knooppunt.

"Levensgevaarlijk"

Experts zijn bang dat door het filiaal in de VS de AMS-IX automatisch onder de Patriot Act valt. Van die wet mag de NSA informatie bekijken die via het het internetknooppunt wordt verstuurd. Daarom protesteerden aangesloten bedrijven tegen het plan om naar de VS te gaan. Een aantal leden noemde uitbreiding in de VS zelfs levensgevaarlijk.

Ook veel deskundigen spraken zich al uit tegen het plan. Professor Bart Jacobs van de Radboud-universiteit noemde het onbegrijpelijk ""Snowden zal zich afvragen: begrijpen ze het daar in Nederland nu nog niet?" XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp wil dat eerst goed wordt uitgezocht wat de gevolgen kunnen zijn van de AMS-IX plannen.

De directie heeft gezegd te gaan kijken hoe de klanten en leden van de AMS-IX zo goed mogelijk kunnen worden beschermd tegen de NSA.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl