Willem Drees en Ruud Lubbers zijn de beste premiers van Nederland sinds 1900. Dat schrijft de NRC op basis van een verkiezing die de krant heeft gehouden. Volgens vijftig experts was Drees de beste. Bij de publiekspeiling op nrc.nl ging de voorkeur nipt uit naar Lubbers.

Willem Drees (PvdA) was premier van 1948 tot 1958, tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Hij bouwde de verzorgingsstaat op door het invoeren van verschillende sociale wetten, zoals de AOW. Drees was erg populair en kreeg de bijnaam Vadertje Drees. Hij was ook verantwoordelijk voor de tweede politionele actie in Nederlands-Indië.

Langstzittende premier

CDA'er Ruud Lubbers was minister-president van 1982 tot 1994. In die periode bezuinigde hij miljarden en hervormde hij de verzorgingsstaat. Lubbers, bij zijn aantreden 43 jaar, was niet alleen de jongste, maar ook de langstzittende premier van Nederland.

De vijftig experts van NRC (biografen, bestuurskundigen, historici, politicologen en politieke journalisten) vinden dat zowel Drees als Lubbers voldoet aan de voorwaarden voor goed premierschap, zoals het hebben van gezag en het doorvoeren van langdurige hervormingen.

Aan de online publiekspeiling hebben 3000 mensen meegedaan.

STER reclame