NOS NieuwsAangepast

"Gouden Dageraad aangeklaagd"

Door correspondent Conny Keessen

De extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad wordt binnenkort voor het gerecht gedaagd. Ook zullen er nog meer partijleden worden gearresteerd. Volgens diverse bronnen heeft de Griekse justitie bewijzen in handen dat leden en zelfs parlementsleden van de partij bij criminele activiteiten betrokken zijn. Dat zou blijken uit getuigenverklaringen en uit afgeluisterde telefoongesprekken.

Het onderzoek door justitie werd ingesteld naar aanleiding van de moord op een linkse rapper. De verdachte van de moord is een aanhanger van Gouden Dageraad. Behalve naar de moord op Pavlos Fyssas is er ook onderzoek gaande naar meer dan 30 gevallen van geweldspleging tegen migranten en andersdenkenden.

Politie

Deze week werden ook onderzoeken gestart naar de banden tussen de Gouden Dageraad en de politie en het leger. Er waren al veel langer aanwijzingen dat politiemensen sympathiseren of rechtstreeks betrokken zijn bij activiteiten van de partij. Inmiddels zijn er in afwachting van de onderzoeksresultaten, bij de politie al koppen gerold: zeven hoge politie-officieren zijn vervangen, anderen overgeplaatst, en een onbekend aantal agenten geschorst.

Een van de belangrijkste getuigen in het onderzoek is een voormalig lid van Gouden Dageraad, die inmiddels bescherming heeft gekregen. In een interview met een Griekse krant beschrijft hij hoe Gouden Dageraad een paramilitaire tak heeft opgezet, bestaande uit enkele duizenden mensen.

Racistisch geweld

Groepen met 30-50 leden opereren in verschillende delen van het land. Deze mensen worden volgens het oud-lid getraind door politiemensen en militairen die met de partij sympathiseren.

Als gevolg van racistisch geweld zijn het afgelopen jaar meer dan 400 mensen gewond geraakt en tenminste vier doden gevallen, zo blijkt uit het jongste rapport van de Griekse Ombudsman.

In een groot deel van de gevallen worden Gouden Dageraad en de politie beschuldigd. In het rapport worden de overheid, justitie en politie verweten niet of nauwelijks op te treden tegen deze misstanden.

Parlement

Gouden Dageraad heeft inmiddels gedreigd zich terug te trekken uit het parlement. Partijleider Michaloliakos zei die mogelijkheid open te houden, als het justitie-onderzoek niet wordt stopgezet.

Gouden Dageraad heeft 18 van de 300 zetels in het Griekse parlement. Als de partij zich terugtrekt zijn er verkiezingen nodig in de districten waar de parlementsleden van Gouden Dageraad vandaan komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl