Titanenstrijd om WK-titel in Toscane

Aangepast

Volgens velen gaat het zondag tussen een Slowaak en een Zwitser om de wereldtitel. Anderen stellen dat de rondgang om Florence een veredelde Luik-Bastenaken-Luik is. En dat het parcours meer op maat gesneden is van klimmers. En dan zijn er nog de Nederlanders...

Feit is dat het WK, zoals dat uitgestippeld is door oud-renner Andrea Tafi, één van de zwaarste in de recente geschiedenis is. Het heeft 3.373 hoogtemeters. "Van alle WK's ligt me dit parcours zonder meer het best", liet thuisfavoriet Vincenzo Nibali, ronderenner en klimmer van beroep, al optekenen.

"Nibali is ook zonder twijfel onze kopman", stelde bondscoach Paolo Bettini. "Maar hij is niet snel", noemde de tweevoudig Toscaanse wereldkampioen gelijk de zwakte van de Siciliaan.

Sagan

Over snelheid gesproken; de sprinters blijven massaal thuis. Dat Mark Cavendish wel meedoet, zal meer te maken hebben met een wederdienst voor de ploegmaten die hem in 2011 aan de titel hielpen.

Peter Sagan is daarentegen favoriet in Florence. De Slowaak is allang de status van 'sprinter' ontgroeid. 'Alleskunner' staat er bij zijn profiel. Dat bewees hij onlangs in Canada, waar hij van de twee WorldTour-koersen de zwaarste op zijn naam schreef (de makkelijkste, in Quebec, werd gewonnen door Robert Gesink). Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Sagan. "Ik zie wel hoe de anderen de koers maken. Als ik goed ben, zoals in Montreal, hoef ik niet te wachten op de finale. Ik kan mijn slag eerder slaan."

Cancellara, Gilbert

Fabian Cancellara is het niet eens met zijn negen jaar jongere concurrent. "Ik denk dat hij de afstand niet in de benen heeft", wees de Zwitser op de lengte van het WK (272,5 kilometer). "De Vuelta is de beste voorbereiding, daar ben ik zeker van."

En dan is daar de andere topfavoriet, de titelverdediger. "Ik heb drie rondjes gereden, ik vind het een heel mooi parcours", bekent Philippe Gilbert tegen Sporza. "Lastig, maar vrij snel. Er zitten twee mooie beklimmingen in en in de afdaling en de rechte stukken kan het echt snel gaan. Ik hoop dat het niet zal regenen, want als er olie op dat nieuwe asfalt ligt, worden de wegen spekglad."

Mollema, Gesink

In het Nederlandse kamp is Bauke Mollema de vooruitgeschoven man. De Groninger heeft de beste klimmersbenen en kan ook nog eens rap finishen. "Het ligt mij wel", zegt Mollema over de ronde van 16,2 kilometer, die tien keer gereden moet worden. En Gesink? "Ik ben natuurlijk niet iemand die het de laatste jaren in klassiekers heeft laten zien. Ik zie me ook niet als één van de favorieten."

Sterren Renners ***** Fabian Cancellara, Peter Sagan **** Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde *** Joaquim Rodríguez, Rui Costa, Edvald Boasson Hagen, Bauke Mollema ** Alberto Contador, Chris Froome, Rigoberto Urán, Michele Scarponi * Carlos Betancur, Daniel Moreno, Thomas Voeckler, Nairo Quintana

Live bij NOS

De titelstrijd in Toscane is vanaf 10.00 uur live te zien op Nederland 1 en NOS.nl.

STER Reclame