Minister Dijsselbloem van Financiën vindt dat de politieke partijen nu hun schouders eronder moeten zetten bij de gesprekken over de kabinetsplannen van volgend jaar. Dat zei hij bij aanvang van de wekelijkse ministerraad. "We hebben nu twee dagen gesproken over de onderhandelingen, laten we nu eens gaan onderhandelen", aldus Dijsselbloem.

De afgelopen twee dagen heeft de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uitvoerig gesproken over mogelijke aanpassingen van de kabinetsplannen om de steun van oppositiepartijen te krijgen. Volgende week gaat minister Dijsselbloem met de oppositiepartijen om tafel.

Dijsselbloem weet nog niet of de gesprekken gezamenlijk worden gevoerd. "Dat ligt aan de fractievoorzitters en of ze allemaal willen komen". De minister wil ze vandaag bellen.

"Goede verwachtingen"

Minister Schippers van Volksgezondheid denkt dat de partijen erin slagen nader tot elkaar te komen. "Dat moet wel. Dit land is in een fikse crisis", zegt Schippers. "Het was een constructief debat. Ik heb goede verwachtingen."

Minister Schultz van Infrastructuur wijst erop dat het een complexe puzzel wordt. "Het lijkt wel heel gemakkelijk als oppositiepartijen zeggen we willen met jullie in zee", zegt Schultz, "maar die willen allemaal verschillende stukjes en die hebben ook nog een verschillende dekking, dus dan wordt het lastig."

Minister Hennis van Defensie benadrukt dat Dijsselbloem met alle partijen om de tafel gaat. "Dan wordt pas duidelijk of er iets te regelen valt, ook op mijn terrein", aldus Hennis die geen valse verwachtingen wil wekken.

STER reclame