NOS NieuwsAangepast

Meevaller vertekent cijfers tekort

Het overheidstekort is over de laatste vier kwartalen 2,5 procent, meldt het CBS. Dat is lager dan de Europese eis van maximaal 3 procent tekort. Minister Kamp van Economische Zaken waarschuwt dat er geen reden tot juichen is. "Over heel 2013 denken we dat we iets boven de 3 procent uitkomen."

De cijfers over de laatste vier kwartalen worden positief beïnvloed door de opbrengst van de verkoop van mobiele-telefoonfrequenties in het eerste kwartaal van 2013. Dat leverde een overschot van 4,5 miljard euro op. Maar ook het tweede kwartaal van 2013 is beter dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Andere berekening

Volgens het CBS stabiliseren de uitgaven zich, terwijl de overheidsinkomsten toenemen. De Europese grens voor een tekort op de overheidsbegroting is maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product.

Over heel 2012 was het tekort nog 4,1 procent.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wijst op een vertekend beeld van de cijfers, onder meer vanwege de eenmalige extra inkomsten door de verkoop van de telefoonfrequenties. Ook hanteert het CBS een andere berekening, door de periode juli 2012 tot en met juni 2013 aan te houden. Het ministerie werkt met kalenderjaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl