Minister-president Mark Rutte heeft voor de derde keer op rij de jaarlijkse debatprijs gewonnen. Deze prijs van het Nederlands Debat Instituut gaat sinds 2008 ieder jaar naar de beste debater tijdens de Algemene Beschouwingen.

Volgens de jury liet Rutte een magistrale vorm van welwillendheid zien richting de Tweede Kamer. "Hij was positief, betrokken en geïnteresseerd en gaf oppositiepartijen het gevoel erbij betrokken te zijn", zei juryvoorzitter Roderik van Grieken.

Buma en Pechtold

De tweede prijs ging naar CDA-fractievoorzitter Buma, die volgens de jury Wilders stevig aanpakte en Samsom op scherp zette. D66-fractievoorzitterAlexander Pechtold werd derde vanwege zijn stijl en scherpe vragen.

Met de prijs vraagt het debatinstituut aandacht voor het belang van goede debatvaardigheden van politici. Het is belangrijk dat politieke debatten goed te volgen zijn door het grote publiek, vindt het instituut.

Vorig jaar werd de prijs niet uitgereikt omdat het kabinet demissionair was. In 2010 en 2011 ging de prijs naar Mark Rutte. Alexander Pechtold won hem in 2009 en Femke Halsema in 2008.

Klare taal

Er was vandaag nog een prijs te winnen; de Klaretaalprijs van de Nederlandse Jeugd Raad. Die ging naar PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom.

De jargonbrigade, zeven jongeren tussen de 10 en 22 jaar, beoordeelden vandaag en gisteren tijdens de Algemene Beschouwingen het taalgebruik van de ministers en Kamerleden. Samsom vonden ze de beste en het duidelijkste spreker. De Zwetsprijs, voor de slechtste en onduidelijkste spreker, mocht de VVD'er Halbe Zijlstra mee naar huis nemen.

STER reclame