NOS NieuwsAangepast

Oppositie in actie voor asielzoeker

Vier oppositiepartijen zijn in actie gekomen voor de 22-jarige asielzoeker Wime uit Angola. Hij dreigt op korte termijn uitgezet te worden omdat hij net te oud is voor het kinderpardon.

De ChristenUnie, SP, GroenLinks en D66 doen nu een beroep op staatssecretaris Teeven om ervoor te zorgen dat Wime alsnog een verblijfsvergunning krijgt.

Wime was 10 jaar toen hij naar Nederland kwam. Hij woont in Limburg. Sinds 4 september zit hij in detentie, in afwachting van zijn uitzetting.

Geen pardon

Volgens Defence for Children kwam hij in 2001 net te laat in Nederland aan om in aanmerking te komen voor het generaal pardon. Nu, twaalf jaar later, is hij net te oud voor het kinderpardon. Hij zou in Angola geen familie of ander sociaal vangnet meer hebben.

De Kamerleden roepen Teeven op opnieuw te kijken naar de bovengrens in de overgangsregeling, zodat jongens als Wime niet net buiten de boot vallen.

Teeven heeft laten weten dat hij het dossier op tijd zal bekijken.

Mauro

Het kinderpardon is ingevoerd naar aanleiding van de zaak-Mauro. Die jongen moest na jaren in Nederland te hebben gewoond ook terug naar Angola.

De regeling is sinds februari van dit jaar van kracht. In maart kreeg Mauro te horen dat hij mocht blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl