NOS NieuwsAangepast

Greenpeace-activisten 3 dagen vast

Twee Nederlandse Greenpeace activisten blijven nog drie dagen in voorlopige hechtenis. Ze werden in Rusland tijdens een actie gearresteerd. De hoofdmachinist van de ijsbreker Arctic Sunrise en campagneleidster Faiza Oulahse moeten samen met een Zweed en een Oekraïener over drie dagen opnieuw voor de rechter verschijnen.

Andere Greenpeace-activisten, onder meer uit Rusland, Canada, de Verenigde Staten en Frankrijk, blijven nog twee maanden in de cel. Waarom de Nederlanders minder lang worden vastgezet, is niet bekendgemaakt. Correspondent David Jan Godfroid vermoedt dat er een vormfout is gemaakt.

Oliewinning in poolgebied

De activisten zaten op de Greenpeace-ijsbreker Arctic Sunrise, die een week geleden werd geënterd door de Russische kustwacht. Daarvoor hadden twee Greenpeace-leden zich vastgeketend aan een boorplatform van Gazprom. Greenpeace wil dat Gazprom stopt met olieboringen in het poolgebied.

Een fotograaf die ook op de Arctic Sunrise zat, blijft eveneens in voorarrest. Denis Sinjakov verklaarde dat hij als journalist geen invloed uitoefende op de Greenpeace-actie, maar dat maakte geen indruk. De Russische vereniging van journalisten heeft inmiddels om zijn vrijlating gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl