De inspecteur-generaal van het Pentagon zegt dat het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF nog met tal van tekortkomingen kampt. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg, dat een samenvatting heeft ingezien van een onderzoeksrapport over de JSF van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

In de samenvatting staat dat er honderden problemen zijn met het ontwerp en de productie van de F-35. Ook maakt het document melding van inefficiënt management door het Pentagon. Het complete rapport wordt mogelijk maandag gepubliceerd.

Ontsnappingsclausule

De inspecteur-generaal adviseert om in de contracten een ontsnappingsclausule op te nemen. Die moet voorkomen dat er wordt betaald voor een product dat niet aan de verwachtingen voldoet.

Fabrikant Lockheed Martin zegt dat het rapport is gebaseerd op data die al 16 maanden oud zijn. Veel van de gevraagde aanpassingen zouden inmiddels zijn doorgevoerd.

Nederland

Het kabinet maakte vorige week bekend dat Nederland 37 JSF's wil kopen, om de verouderde F-16's te vervangen.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil daar nog niet mee instemmen. Die partij wil eerst meer garanties over prijs en prestaties van het toestel.

STER reclame