Het zeilteam van de Verenigde Staten heeft geschiedenis geschreven door uit geslagen positie alsnog de America's Cup in de wacht te slepen: 9-8.

Een week geleden leidde opponent Team New-Zealand met maar liefst 8-1 in 's werelds oudste zeilregatta. De Kiwi's, onder leiding van skipper Dean Barker, hadden nog één zege nodig om de VS te onttronen en de 'Auld Mug' te winnen.

Barkers opponent Jimmy Spithill bleek echter een kat met negen levens. Team USA geloofde nog in zijn kansen, begon aan een indrukwekkende en memorabele inhaalrace, boekte zeven zeges op rij en won in de baai van San Francisco ook de allesbeslissende negentiende race.

Skipper Spithill prijst zijn crew

Team USA, met de Nederlander Simeon Tienpont aan boord, moest op 7 september met twee strafpunten aan de zeilregatta beginnen wegens onreglementair handelen in voorwedstrijden. Dat maakt één van de grootste sport-comebacks nog mooier.

"Dit was een fantastische regatta, zo jubelde Spithill na de winnende race. "Alleen kun je zo'n prestatie echt niet leveren. Daar heb je een heel team voor nodig. En ik had een zeer goede crew. Die gasten werden niet eens nerveus toen we met 8-1 achterkwamen."

De 33-jarige Australiër Spithill, die de bijnaam 'Pitbull' heeft, won in 2010 de America's Cup met Team USA en was toen de jongste skipper die dat presteerde.

STER reclame