Ellen van Dijk is met groot vertoon van macht wereldkampioene tijdrijden geworden. De 26-jarige Amsterdamse bleef in Florence op het 22,1 kilometer lange parcours de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen en de Amerikaanse Carmen Small ruim voor.

Oud-baanwielrenster Van Dijk richt zich sinds dit seizoen volledig op de weg en dat werpt zijn vruchten af. De renster van Team Specialized-Lululemon won dit jaar nagenoeg elke tijdrit waar ze aan deelnam en reisde als de torenhoge favoriete af naar Italië.

En ze stelde niet teleur. Halverwege had Van Dijk al 0.20 te pakken op de rest. In de slotfase was het beste er wel af, maar de titel was binnen.

Linda Villumsen moest op een halve minuut van Van Dijk genoegen nemen met zilver. De Nieuw-Zeelandse stond voor de vijfde keer op het podium, maar pakte nimmer de wereldtitel. Loes Gunnewijk eindigde op de veertiende plaats.

In voetsporen Van Moorsel

Het goud van Van Dijk was pas de derde tijdritmedaille op een WK voor een Nederlandse vrouw. Leontien van Moorsel liet zich in 1998 en 1999 kronen tot wereldkampioene.

STER reclame