De Russische ambassadeur heeft vanavond geen uitleg gegeven over het enteren van het schip Arctic Sunrise van Greenpeace.

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie kondigde vanmiddag in de Tweede Kamer aan nieuwe informatie te willen. Als die niet zou komen, zou het schip moeten worden vrijgegeven en de bemanningsleden vrijgelaten. Hennis-Plasschaert verving haar collega Timmermans van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur is gisteren al op gesprek geweest op het ministerie.

Stappen?

Het is onduidelijk wat voor stappen Nederland neemt in reactie op het Russische stilzwijgen.

Een Nederlandse medewerker van het consulaat in Sint-Petersburg is vanmiddag aan boord geweest van de Arctic Sunrise. Later werd de dertigkoppige bemanning - onder wie twee Nederlanders - overgebracht naar de Russische onderzoekscommissie.

Volgens een woordvoerder van Greenpeace is die commissie te vergelijken met de FBI in de Verenigde Staten.

Geënterd

Het schip vaart onder Nederlandse vlag en werd afgelopen donderdag geënterd en overgenomen door de Russische kustwacht. Het schip, dat actie voerde tegen olieboringen in de Noordelijke IJszee, werd naar Moermansk gesleept. Volgens de Greenpeace-woordvoerder gaat het goed met de bemanning en hebben sommigen contact kunnen hebben met familie en vrienden.

De bemanningsleden zullen volgens de Russische autoriteiten worden vervolgd voor piraterij, hoewel Greenpeace stelt dat er nog geen aanklacht is ingediend.

STER reclame