Gehandicapten krijgen in de pretparken van Disneyland en Disneyworld geen voorrang meer op 'gewone' bezoekers. Er werd zo massaal misbruik gemaakt van de speciale regels voor mensen met een beperking dat er wat moest veranderen, zegt Disney.

Gehandicapten kregen tot nu toe direct toegang tot attracties met een speciale pas die bij de entree werd uitgegeven. Via bijvoorbeeld de achterdeur of de uitgang mochten ze naar binnen.

Loopje met het beleid

Dat leidde klaarblijkelijk tot frustratie bij andere bezoekers van het park, want er werd op grote schaal een loopje genomen met het beleid. Zo huurden mensen voor honderden dollars op het park een gehandicapte "gids" in, zodat ze mee konden als begeleider en zo de wachtrijen konden omzeilen.

De Disneyparken gaan gehandicapten nu een pas geven met daarop een tijdschema waarop ze in een attractie kunnen. De tijden worden gebaseerd op de wachttijden die er op dat moment zijn. Daardoor moet iemand met een beperking net zo lang 'wachten' als iemand die in de rij staat.

Privacyregels

Disney zegt weinig anders te kunnen. De pretparken kunnen niet eisen dat iemand bewijst dat hij of zij een beperking heeft, vanwege de privacyregels.

De nieuwe regels gaan op 9 oktober in.

In Nederland zijn de pretparken niet bang voor gesjoemel op zo'n grote schaal. Verschil is dat hier vaak wel gevraagd wordt naar bewijs van de handicap. Hierdoor is makkelijker te controleren of de bezoeker echt voorrang verdient.

STER reclame