Eis: geen cel voor hulp zelfdoding

tijd van publicatie Aangepast

De man die filmde hoe hij zijn stiefmoeder hielp met euthanasie hoeft van het Openbaar Ministerie niet de gevangenis in. Het OM eist een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden tegen Albert Heringa.

Heringa was in 2008 behulpzaam toen zijn stiefmoeder 'Moek' Heringa een einde aan haar leven wilde maken. Hij kocht voor haar malariapillen, slaappillen en een antibraakmiddel en filmde hoe hij te werk ging.

Volgens het OM handelde hij onzorgvuldig en gaf hij pas laat openheid van zaken. Ook had Heringa de euthanasiewens van zijn stiefmoeder nogmaals onder de aandacht van een huisarts moeten brengen. Door dit niet te doen, is zijn gedrag niet te rechtvaardigen, zegt het OM.

Waardig en humaan

De 99-jarige Maria Heringa wilde op een waardige en humane wijze sterven en vroeg haar zoon om haar te helpen. Hulp bij zelfdoding is strafbaar in Nederland. Heringa wilde met de film het publieke debat daarover aanzwengelen.

Heringa pleit voor een soepeler beleid en maakte zijn hulp zelf wereldkundig door een documentaire over de euthanasie te maken. Netwerk zond 'De laatste wens van Moek' in 2010 uit. Het OM besloot vorig jaar om tot vervolging over te gaan.

STER reclame