NOS Nieuws Economie Aangepast

Zorgpremie DSW gaat omlaag

De eerste zorgverzekeraar die zijn premie voor volgend jaar heeft bekendgemaakt, verlaagt de basispremie met 78 euro naar 1140 euro per jaar. Het gaat om zorgverzekeraar DSW uit Schiedam. De maandpremie wordt 95 euro.

DSW is traditiegetrouw de eerste zorgverzekeraar die de premie bekendmaakt. Doorgaans wordt die premie gezien als een goede indicatie voor de aanbiedingen van de andere verzekeraars. De premie voor aanvullende verzekeringen bij DSW blijft gelijk.

De basispremie voor 2013 was door DSW aanvankelijk vastgesteld op 1230 euro. Afgelopen vrijdag maakte de zorgverzekeraar bekend de premie voor de laatste drie maanden te verlagen met 12 euro, waarmee de totale premie over 2013 op 1218 euro uitkomt. Komend jaar gaat de premie naar 1140 een daling van 78 euro.

Oppotten

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de premie voor de basisverzekering volgend jaar gemiddeld met 24 euro daalt naar 1226 euro per jaar.

De Consumentenbond vindt die daling niet groot genoeg. De organisatie heeft berekend dat de basispremie gemiddeld met 300 euro per jaar kan worden verlaagd. Volgens de bond potten de verzekeraars veel meer geld op dan ze wettelijk verplicht zijn.

De verschillen tussen verzekeraars zijn volgens de Consumentenbond aanzienlijk. Zo zou VGZ de premie volgend jaar met 89 euro kunnen verlagen en CZ met 487 euro. "Er is dus alle ruimte om de premies fors te laten dalen voor 2014. Het kan niet zo zijn dat consumenten keer op keer te maken krijgen met bezuinigingen en beperkingen van het verzekeringspakket, en tegelijkertijd onnodig veel premie betalen", zegt directeur Bart Combée.

STER reclame