Prins Jaime de Bourbon de Parme heeft voor Nederland een miljoenencontract met Bolivia binnengehaald voor de winning en verwerking van lithium. De jongste zoon van prinses Irene is als speciaal gezant voor grondstoffen nauw betrokken bij de deal.

Onder de grond in Bolivia zit eenderde tot de helft van de wereldvoorraad lithium. De grondstof wordt gebruikt in onder meer accu's van laptops, telefoons, auto's en in geneesmiddelen.

Nederland gaat Bolivia helpen bij de fabricage van accu's. De TU Delft zal Bolivia ondersteunen. "Nederland heeft de kennis, Bolivia heeft het lithium", zei Jaime de Bourbon de Parme in het VARA-televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD).

Fabriek bouwen

Lithium zit onder grote zoutvlaktes in water. Dat water moet via een procédé eruit worden gepompt zodat het kan verdampen en er lithium overblijft.

Nederland gaat een fabriek bouwen waar lithium-accu's zullen worden gemaakt. Ook bouwt Nederland een laboratorium voor onderzoek naar de stof. Boliviaanse studenten komen naar Nederland om op de TU Delft te leren hoe ze de techniek kunnen toepassen.

Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking is in New York om een contract met de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken te tekenen, waarna het lithium-project kan beginnen.

Naam

Prins Jaime de Bourbon de Parme zei in DWDD dat hij veel aan zijn naam heeft gehad in Bolivia. "Het is voor het eerst dat ik mijn achternaam gebruik voor deze functie en dat opende absoluut deuren", zei hij.

STER reclame