NOS NieuwsAangepast

'Stand-in doet jouw jailtime in China'

Voormalig Chinees politicus Bo Xilai is veroordeeld en moet de rest van z'n leven zitten. Toch is 't nog maar de vraag of hij dat zelf gaat doen, of dat hij een dubbelganger inhuurt. Dat gebeurt vaker, schrijft Trouw. Een ding zui kan jouw plaats in de rechtszaal, of zelfs de gevangenis voor een fiks bedrag innemen.

Stel: je wordt berecht, maar jailtime zie je niet zitten. In China is het inhuren van een dubbelganger een -volgens sommigen- bekend concept. Althans, er wordt over gespeculeerd op bepaalde internetfora. Vorig jaar barstten er discussies over los tijdens de rechtszaak tegen Gu Kailai, Bo's vrouw. Volgens de internetters leek de vrouw die terechtstond in de verste verte niet op de 'originele' Gu.

Vlees op haar neus

Een blogger schrijft volgens website BoingBoing: 'De Gu Kailai op eerdere foto's had een scherpe neus. Een paar maanden huisarrest, hoe goed ze ook mag leven, zelfs als ze exotische delicatessen te eten kreeg, dan nog zou er geen vlees op het topje van haar neus groeien'.

Ook kregen veel Chinezen argwaan toen ze merkten dat Kailai geen spier vertrok in de rechtszaal en zelfs haar onschuld niet bepleitte. Dat terwijl haar man, Bo Xilai, er alles aan deed om aan te tonen dat hij onschuldig was. Nutteloos: de oud-politicus is veroordeeld op alle punten van de aanklacht. Bo stond terecht wegens het aannemen van steekpenningen, verduistering en machtsmisbruik.

Veel dikker

Nog zo'n geval: de 20-jarige Hu Bin, zoon van een hooggeplaatste officier, reed iemand dood. Daarna leek het alsof het hem niets deerde. Door de Ti-shen, claimden mensen op internet: een soort stand-in. De speculaties: een neppe Hu Bin, veel dikker zo schijnt, verscheen in de rechtbank. Een arm persoon doorliep Bins zittingen en belandde uiteindelijk in de gevangenis.

Ook na de veroordeling van Bo Xilai wakkerde de eeuwenoude discussie over corruptie en machtsmisbruik in China aan. De oud-politicus zou zijn straf niet in een van China's gevreesde cellencomplexen uit hoeven zitten, maar zijn straf mag uitzitten in een luxer complex.

Door: Sterre en Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl