Verwarring over leenstelsel masterfase

Aangepast

Moeten masterstudenten het vanaf 2014 of pas vanaf 2015 zonder basisbeurs doen? De Volkskrant en NU.nl meldden vanochtend dat GroenLinks haar steun voor het leenstelsel intrekt. Dit zou betekenen dat masterstudenten, net als bachelorstudenten, pas in 2015 hoeven te beginnen met lenen. Het Ministerie van Onderwijs reageert niet op de uitlatingen en wacht gewoon het debat af.

Steunt GroenLinks leenstelsel?

GroenLinks stond eerst positief tegenover het leenstelsel. Het stond onder andere in hun verkiezingsprogramma. Partijleider Bram van Ojik vindt nu dat studenten te weinig terugkrijgen voor het inleveren van de basisbeurs. "In de Miljoenennota wordt geen geld uitgetrokken voor een lager collegegeld of kleinere collegegroepen, terwijl wij daar keer op keer om hebben gevraagd. Dan komt het moment dat we zeggen: we moeten studenten niet langer in onzekerheid laten." Hiermee lijkt hij te zeggen dat GroenLinks het voorstel niet gaat steunen.

SP-kamerlid Jasper van Dijk is de onduidelijkheid zat. Morgen stelt hij Kamervragen aan de minister.

Plan leenstelsel nu al twee keer gewijzigd (en daarmee regeerakkoord). Bij vragenuur stel ik voor om het plan helemaal van tafel te halen Jasper van Dijk (@JaspervanDijkSP) September 23, 2013

Eerste Kamer

Zonder steun van de oppositiepartijen hebben de PvdA en VVD geen meerderheid in de Eerste Kamer. De partijen rekenden er lang op dat D66 en GroenLinks het voorstel zouden steunen. Beide partijen hadden dat namelijk in hun verkiezingsprogramma staan. Daar stond wel tegenover dat de twee oppositiepartijen meer investeringen in het onderwijs willen zien.

Het Ministerie van Onderwijs wil niet uitgebreid ingaan op het verhaal. Wel zegt minister Bussemaker dat ze de woorden van de GroenLinks-leider juist positief vindt. "Het is goed dat Van Ojik nu zegt: dat leenstelsel moet er komen. Daar ben ik verheugd over. Het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer; daar voeren we binnenkort het debat, maar ik constateer wel dat elk jaar uitstel betekent dat de investeringen ook een jaar later komen."

Het blijft nog onduidelijk of het voorstel door de Eerste Kamer komt. Wellicht komt er morgen meer duidelijkheid over de toekomst van het leenstelsel bij het vragenuurtje.

Meer informatie over het wetsvoorstel van Bussemaker vind je hier.

Foto: ANP

Door: Roy